Adjö till kiosker

Det började redan 1928.

Då fick Madrid sina första offentliga telefoner. De var två till antalet och fanns i nuvarande Florida Retiro Park, som på den tiden hette Vienna Park.

Att ringa var en lyx då de första telefonerna installerades i spanska hem 1878. Dyrt  även från de första två offentliga 50 år senare. Telefonerna var inte till för vem som helst, för de var nämligen placerade i en nattklubb.

De offentliga telefonerna i parken matades med polletter. Långt senare kom mynttelefonerna som också blev startskottet till att vittja och vandalisera dem.

Det dröjde ända till 1960-talet innan telefonkioskerna bredde ut sig ordentligt över Spanien. I slutet av 1990-talet nådde man en topp med över 55 000.

Sedan har det gått allt raskare utför. 2016 var bara 18 000 i bruk och från hälften kom inte ett enda samtal.

I ett kungligt dekret har Telefónica ensamrätten och ansvaret för landets alla offentliga telefoner. Men nu har Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital beslutat att Telefónica slipper driva telefonkioskerna i fortsättningen.

Telefonjätten andas säkert ut. Telefonkioskerna går numera med kraftig förlust. En siffra som nämns är 5 miljoner euro per år.

55 miljoner mobiltelefoner i landet har gjort kioskerna överflödiga. Kanske blir några kvar. Som den i Madrid som är ombyggd till ett akvarium!

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS