Åkare på krigsstigen

Foto: Ultima Hora

Motorvägssträckan från flygplatsen Son Sant Joan in mot centrala Palma är alltid hårt belastad.

Tre filer i vardera riktningen ska försöka få trafiken att flyta så smärtfritt som möjligt. Ändå går det inte att undvika långa köer under trafiktopparna under dagen. Vet alla som fått krypköra den knappa milen i sommarhettan.

Föreställ dig nu att en fil stängs av just när sommarsäsongen på Mallorca går mot sin mest intensiva period. Till det vanliga trafikflödet adderas dessutom en så där 80 000 hyrbilar framförda av en del ovana turister. Ovana med öns hetsiga trafiktempo.

Ingen trafikansvarig politiker skulle väl komma på idén att stänga ner en del av motorvägen, när behovet börjar bli som störst?

Men det är precis vad som hänt. Mercedes Garrido ansvarar för trafikfrågor i landstinget (Consell) och hon vill, åtminstone delvis, omvandla infarten till Palma till en tjusig boulevard. Så hon stängde helt sonika ner en fil. För att bygga om en del av motorvägen. Knappt en kilometer i en första etapp.

Och nu växer köerna som aldrig förr.

Med resultatet att öns åkare, taxichaufförer, turistbussägare och biluthyrare, alla har de gått i taket. De tio kilometrarna till flygplatsen tar numera upp till en halv timma längre att köra.

Balearernas åkeriförbund har därför startat en intervjuundersökning hos sina medlemmar. För att få svart på vitt att Garridos plan att starta vägarbetena i juni är helt fel.

Och Garrido är lyhörd. Hon kan tänka sig att skjuta vägarbetena på framtiden om de orsakar för mycket kaos.