Albert om Santa Catalina!

Det finns garanterat ingen svensk som kan mer om Santa Catalina än Albert! Å andra sidan finns det inte heller någon svensk, som skrivit tre böcker om denna populära stadsdel i centrala Palma de Mallorca. Den senaste boken gavs ut igår! Tidigare har Albert, som heter Herranz Hammer i efternamn, gett ut bland annat en diktbok om Santa Catalina.
I diktboken, som han fått litterärt pris för, tillägnar han ett 20-tal gator var sin dikt! Bland hans egna favoriter återfinns dikterna om Calle Pursiana och Calle Industria. Två av dikterna, som handlar om gatans historia, egna och vänners minnen om gatan, är översatta till svenska. ”Men de ligger hemma i Stockholm så jag får mejla dom till dej”, konstaterar Albert medan vi samtalar över en kopp kaffe.

asi era santa catalin
Mallorca Nyheter träffar Albert i Santa Catalina där han nu är på några dagars besök i samband med den senaste bokutgivningen. Boken, med titeln ”Así era Santa Catalina” är skriven på spanska. Hans båda tidigare böcker på katalanska. Själv talar han lika flytande svenska, spanska, katalanska och mallorkinska. Därför passar jag på att fråga hur det egentligen ligger till det här med det mallorkinska språket? ”Mallorkinskan är en dialekt av katalanska precis som skånska eller jämtläntska. Ja, kanske mera som jämtläntska då”, skrattar Albert.

Albert Herranz Hammer kom första gången till Mallorca från Stockholm som 5-åring tillsammans med sin pappa (från Madrid) och mamma (från Stockholm). ”Sedan bodde vi här i Santa Catalina tills vi flyttade tillbaka Stockholm där jag gick sjuan och åttan innan jag flyttade tillbaka hit med farsan. Bodde kvar här tills för ett och ett halvt år sedan när krisen var ett faktum och flera av mina arbetsgivare tvingats stänga butiken.”
Albert har under sitt liv i Palma jobbat som manusförfattare för TV, skrivit för olika tidningar och drivit eget bokförlag. För TV Mallorca (numera nedlagd) skrev hand bland annat manus för en programserie om det spanska inbördeskriget.

albert 2
Att hans favoritstadsdel Santa Catalina även blivit så populär bland svenskar tycker han är mycket roligt, men när jag frågar vad han skulle vilja säga till alla svenskar som bor eller ofta vistas här, blir han allvarlig:
”Jag tycker nog att de skulle lära sig språket så att de kan tala med grannarna och vara med mera. Stadsdelen har så mycket mer att erbjuda än att bara vara någon slags kuliss i en film. Med språket blir man rikare både på erfarenheter och som person. Och ingen kräver att man ska tala perfekt. Försöka räcker långt.”
Innan vi skiljs konstaterar Albert följande: ”Vi får ju heller aldrig glömma att vi bor på en ö. En viss grad av misstänksamhet mot utomstående får man räkna med från ett stolt folk. Gäller nog på alla öar.”
Albert erinrar sig ett uttryck från förr. En fråga som ofta på fullt allvar ställdes till besökare: ”Vilket är större? Mallorca eller det som är utanför?”

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS