Alert varvsindustri

Under Copa del Rey gästades Mallorca av två av världens största fritidsbåtar, så kallade superyachts. Den ena – Sunrays – ägs av den indiske miljardären Ravi Ruia och den andra – C2 – av amerikanen Perelman, miljardär på kosmetika. Vid sidan av dessa giganter har en rad lyxbåtar ankrat upp på ön i år.

Bedömare talar om ett rekordår.

Det betyder att varvsindustrin haft en hektisk tid med underhåll och tekniska kompletteringar. Reparationer och underhåll är en miljardindustri på ön. Ökningen är 121 procent sedan 2008. Idag arbetar 3 000 personer på varven. Ytterligare 18 000 är indirekt knutna till branschen. Och det ger arbete under den turistsvaga vintern.

En lyxbåt kräver kontinuerligt underhåll och drar andra kostnader som skatter och hamnavgifter. Från dryga miljonen euros för de ”små” till bjässarna över 80 meter, som slukar 5,6 miljoner euros. Varje år.

Branschen driver på för en rättvisare konkurrens med kollegorna i Frankrike och Italien, som de tycker gynnas av lägre skatter och avgifter. Vid sidan av lobbying mot politiker satsar de på en aktiv marknadsföring.

Företrädare för varvsindustrin beskriver framtidsutsikterna som lysande och skattesituationen som absurd.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS