Allhelgonahelg och pandemi

kyrkogard Palma

foto: Ultima Hora

Traditionen under allhelgonahelgen är stark i Spanien – man vill besöka sina släktingars gravar.

I Palma brukar det vara tiotusentals besökare på kyrkogården som ligger nära motorvägen La Cintura. Det är långa köer från tidig morgon. Bussbolaget sätter in extra bussar från flera stadsdelar för att minska på trycket.

När besöket är klart blir det umgänge med familjen. Och då talar vi om ”storfamiljen” som innebär att ingiftas släkt också kan ingå.

Detta fungerar inte i år – Coronans år.

Palma kommun har bett medborgarna att undvika att besöka kyrkogården under tre dagar, 30 oktober – 1 november. Allt för att hindra smittspridning.

Begravningsplatsen kommer att vara öppen och de som vill besöka den måste göra en bokning i förväg.

För att inte få för stora folksamlingar organiseras det hela så att det finns tre olika vägar att ta sig in och andra att ta sig ut. Området kommer att vara uppdelat på tre delar där man kan boka sitt besök via en hemsida eller telefon.

Varje del kommer att ha ett maximalt antal besökare. Har man släktingar på flera platser på begravningsplatsen får man boka flera besök. Varje besök får ta maximalt två timmar.

Biskopen i Palma har beslutat att ställa in högmässorna både 1 och 2 november i kapellen på kyrkogården. Palmaborna är välkomna att delta i mässorna i övriga kyrkor.