Årets bråk om uteserveringarna

La Lonja Mallorca

Varje år sedan vi började skriva nyheter från Mallorca (2013) har det varit diskussion för och emot uteserveringarna i Palma.

Först var det serveringarna under platanerna på Paseo del Born som diskuterades. Det var en så het fråga att politikerna beslutade om folkomröstning bland Palmaborna. Då gällde det vinna eller försvinna. Som ni vet blev serveringarna kvar.

Under 2015 beslutade stadens politiker att höja avgiften i de 37 områden där man har lämnat tillstånd för uteserveringar. Den skulle höjas mellan 31 – 86%. Barägarna hotade med konkurs och facket med arbetslöshet.

Ungefär samtidigt började barerna på Calle Blanquerna sätta upp tält så man kunde använda uteserveringar året om. En anledning till nya bråk mellan boende, kommun, handlare och barägare.  Barägare utan tält på närliggande gator klagade också.

Förra året var det ytan, antalet sittplatser, markiser och stängningstider som diskuterades. Särskilt utsatt var då serveringarna i Santa Catalina.

I år gäller diskussionen barerna i La Lonja och S’ Escorxador. Efter klagomål från de boende har kommunen beslutat om tidigare stängning, redan klockan 22.30.

I La Lonja tycker barägarna att det är alldeles för tidigt, särskilt under sommaren. Här finns många turister och de vill sitta ute med en drink. Samma sak tycker de som driver barerna i området S’ Escorxador. Där finns inte så många turister men när det är varmt vill spanjorerna gå ut sent, kanske ta sin drink ungefär vid stängningsdags, efter middagen hemma.

Fortsättning följer.