Årets första resebokningar

Resa Mallorca

Fler verkar vilja resa utomlands i år än förra året.

Det ser man redan nu på bokningsläget enligt resebyrån Ticket, som är nordens största privata resebyrå.

Bokningarna har ökat med knappt 12% fram till sista februari.

Split i Kroatien har varit populärast hittills, med förra årets etta Mallorca, på andra plats.

Bland de tio mest bokade hittar vi Kreta (förra årets 2:a) på tredje plats och Bangkok (10:a) på fjärde plats. Lissabon är populärt i år, ny på listan med en sjunde plats, enligt färsk statistik från Ticket. Bokningarna till Lissabon har ökat med 39%.

Tendensen bland oss svenskar är att vi bokar vår sommarresa senare och senare. Trots det är januari och februari två stora bokningsmånader eftersom utbudet är större och det kan finnas fördelaktiga rabatter.

Vi har också ändrat vårt resmönster enligt Ticket, vi bokar flyg och hotell själva istället för att åka på charterresa. Då söker vi oss gärna till mindre hotell i genuina miljöer.

Under 2017 ökade charterresorna via Ticket med nästan 5%, men efter den fina sommaren 2018 minskade efterfrågan med 13%. Nedgången har fortsatt och årets bokningar med charter har fortsatt minska med 11%.

Informationsansvarig på Ticket, Katarina Daniels, tror inte chartern kommer att försvinna, utan fortsätta utvecklas. Hotellen blir mer anpassade till skräddarsydda resor av typen yoga, cykla och komma i form. Ett koncept där resenärer med ett speciellt intresse får en gemenskap och anpassad service.