Årets julhandel i Palma

julkorg Mallorca

Julhandeln börjar numera med “Black Friday”, dvs sista fredagen i november.

I år är allt annorlunda – årets Black Friday har redan börjat. Det finns fler erbjudanden  och de vara längre än den brukar – upp till tre veckor.

Handlarna tror att e-handelns andel av den totala försäljningen kommer att öka ordentligt i år jämfört med förra årets Black Friday. Då gjorde 65% av spanjorerna sina julklappsinköp via nätet.

Palma kommun vill försöka hjälpa handlarna att få en bra julhandel, där kunderna känner sig trygga. Diskussionerna handlar om hur man praktiskt löser att ha varorna utanför butiken, på olika typer av bord eller stånd. Dessutom hur man ordnar framkomligheten och förhindrar stölder. Det hela ska vara en överenskommelse mellan kommunen, företagarna och facken.

Kommunen har sommarens arrangemang för barerna och uteserveringarna som ledstjärna. Barägarna kunde utöka sin yta med parkeringsplatser som låg nära för att gästerna skulle kunna hålla avstånd. Nu vill kommunen göra något liknande med handlarna inför julen.

Julkorgar är mycket populära presenter i Spanien särskilt från företag till anställda eller leverantörer. Dessutom är det en populär julgåva till personer som uppskattar mat och vin. I delikatessaffärerna finns de i massor med olika fantasifulla innehåll.

Trots att det är mer än en månad kvar till jul så vet man redan nu att julförsäljningen kommer att minska rejält. Det syns på efterfrågan hittills av julkorgar som är mer än halverad mot förra året.

Årets julmarknader i Palma kommer som vanligt att ske på Plaça Major mellan 20 november och 5 januari. De andra två julmarknaderna på Las Ramblas och Plaça España blir något kortare, börjar 26 november till 5 januari.