Åtgärdspaket för Thomas Cook

Thomas Cook Mallorca

Balearernas regering har lagt ett lokalt åtgärdspaket för att minska konsekvenserna av Thomas Cooks konkurs.

Obeståndet har orsakat den största krisen inom turistnäringens historia. Turismen står för 45% av det samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras under ett år (BNP) på Balearerna.

Åtgärder behövs på kort-, medium- och långsikt.

På kort sikt ska de lokalanställda på Thomas Cook kunna söka ersättning på 500 euro per månad i upp till fyra månader. Gäller de som inte har rätt till socialt stöd och inte hittat nytt arbete.

För att minska dominoeffekten som kan ge många konkurser, kan de företag som drabbats få anstånd med inbetalningen av moms och företagsskatt i år.

Hotell som har betalt in ekoskatt under juli till september, från gäster till Thomas Cook, kommer att få tillbaka den.

Lokalregeringen vill försöka försena stängningen av årets säsong så långt det går.

På medellång sikt vill regeringen ekonomiskt hjälpa de mest utsatta mindre hotellen med lån, till noll ränta och tre års amortering. Totalt ett behov på 10 miljoner euro. Lokalregeringen vill också få igenom halverade landningsavgifter för alla flyg de kommande nio månaderna. För att locka flygbolag att fylla tomrummet efter Thomas Cook. Ett beslut för regeringen i Madrid.

På lång sikt jobbar lokalregeringen sedan tidigare med att bredda antalet researrangörer. Dessutom har man under många år arbetat med att förlänga säsongen, vilket nu ska förstärkas. Turistande spanjorer från fastlandet möter nu större intresse!

I Madrid har regeringen föreslagit ett åtgärdspaket på 300 miljoner euro i lån och ersättning till de drabbade. Gäller framförallt Balearerna, Kanarieöarna och Valenciaregionen.