Barägare i protest

Uteserveringarna i Palma har debatterats flitigt de senaste två åren.

Sommaren 2015 ville ansvarige politikern Aurora Jhardi helt stänga uteserveringarna på Paseo del Born. Men först i februari 2016 för att inte störa turistsäsongen. Och spä på arbetslösheten. Sedan skulle bokmarknaden och kulturella aktiviteter disponera utrymmet istället.

Kraftiga protester och en lokal folkomröstning satte stopp för planerna.

Förra våren debatterades en annan populär gågata – Calle Blanquerna med sina många uteserveringar som är öppna året runt. Under den kalla årstiden sitter man i stora tält på gatan och myser. Gatans popularitet ledde till protester från boende, handlare och även barägare på andra, närliggande gator.

Nu är en förordning formellt på plats med nya regler för Palmas nästan 1 800 uteserveringar. Den kanske viktigaste nyheten är att de måste stänga tidigare under vintern. Redan klockan elva på vardagarna och senast vid midnatt under helgerna. Vinter i det här sammanhanget är perioden 1 november till 30 april.

Under sommaren får serveringarna som hittills hålla öppet en och en halv timma längre. Och hur stor yta som får disponeras kommer också att krympa.

Restaurangägarna reser ragg.

Branschföreningens president, Alfonso Robledo, tycker att förordningen är ett dråpslag mot de barägare som är helt beroende av sin uteservering. Arbetstillfällen kommer att försvinna och Palma blir en mindre livfull stad.

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS