Bilar största problemet

bild: Ultima Hora

Den kraftigt ökande biltrafiken är Balearernas största miljöproblem. Anser öborna.

Mest kritiska är de som bor i Palma.

Det framgår av en årlig undersökning från El Instituto Balear de Estudios Sociales (IBES). Den femte i sitt slag.

Öborna gör 1,4 miljoner resor med bil. Varje dag.

Och på sommaren rullar 75 000 hyrbilar runt med semesterfirare.

På tio år har trafiken på vägarna ökat med drygt 40 procent. För Spanien i sin helhet har trafiken sjunkit med 6 procent.

Den tydligt omvända trenden för Balearerna är så mycket mer överraskande, då perioden i stort sammanfaller med krisen för den spanska ekonomin.

Efter bilarna kommer turismen som miljöproblem.

En majoritet – 60 procent – anser att ständigt fler semesterfirare är skadligt för miljön. Även här är de tillfrågade i Palma mest kritiska.

Luftföroreningarna kvalar in på tredje plats. Största boven igen är bilarna, men kritiska röster höjs också mot rökning!

Bristen på färskvatten, särskilt under de torra sommarmånaderna med anstormningen av turister, listas som problemområde nummer fyra.

Undersökningen från IBES kommer också med en god nyhet. Färre av de tillfrågade tycker att nedskräpningen av vattnen runt Balearerna är bekymmer nummer ett. Numera hänvisad till platssiffra åtta.

One Response to “Bilar största problemet”

  1. Per-Arne Jonsson

    Det varkar vara mycket gnäll från Mallorca sidan först ska man petala turist skatt sen nu klagas det på trafiken med turister jag tror att det är dags att inte resa något mer till Mallorca men dom kan vara tacksamsa att dom har turister över huvudtaget

    Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS