Bittans Mat – Rispappersrullar

Rispappersrullar Mallorca

foto: Bittan Gustavsson

På Mallorca har vi haft en kraftig hetta en längre tid. Då lagar man gärna något lätt och helst utan både spis och ugn. Rispappersrullar med grönsaker från Mallorca tycker jag passar i en värmebölja.

Hur du gör mandelsmör ser du på min hemsida.

Vad jag lägger i mina rullar varierar efter säsong. I dag hade jag – hjärtsallad, morot, zucchini, vårlök, mango, avokado och rödbeta. Och mandelsmör med chiliflakes.

Förbered alla ingredienser genom att skiva avokado, mango och vårlök. Riv övriga grönsakerna utom salladsbladen.

Koka upp lite vatten i en stekpanna. Doppa sedan rispappret snabbt men försiktigt i vattnet. Lägg pappret på en blöt handduk.

Börja med att lägga på hjärtsalladen på pappret cirka 2 cm från kanten mot mitten. Lägg sedan ett par klickar mandelsmör med chiliflakes i hjärtsalladen. Fördelar nu resten av ingredienserna på salladsbladet. Rulla ett halvt varv, vik sedan in sidorna. Fortsätt att rulla ihop rullen. Låt den vila en stund på en skärbräda. Dela den före serveringen. Toppa med hampa- eller sesamfrö. Servera med mandelsmörsdipp och gärna lite koriander.

Mandelsmörsdipp

3 msk mandelsmör
3 tsk tamarisoja
3 msk kokosolja
1,5 tsk sambal oelec
1 klyfta riven vitlök, ta lite åt gången så det inte blir för mycket
1,5 tsk ingefärspulver
5 msk vatten

Mixa samtliga ingredienser. Smaka sedan av så att du får den balans du vill ha.

 

Bittan Gustavsson från Bittans Mat ger oss aktuella tips på mat från Mallorca. Hemligheten med Bittans tips är säsongens lokala råvaror och god planering. Det lokala tänkandet fortsätter även här på Mallorca där Bittan numera bor.