Brandy Suau – från Mallorca

På en av de första ångbåtarna mellan Palma och Barcelona (omkring 1835) hette kaptenen Juan Suau y Bennaser. Suau var entreprenör och hade startat flera företag på Kuba, som då var spanskt. Ett av företagen tillverkade rom genom en ny metod – råvaran destillerades två gånger. Ut kom sprit med högre alkoholhalt och bättre kvalitet.

På Mallorca blev kapten Suau förälskad i en mallorkinska. Han friade. Flickans far såg sitt enda barns förälskelse och sa ja till bröllop. Men med särskilda villkor: kaptenen skulle sluta på sjön, bosätta sig på Mallorca samt ta en destillationsapparat med sig.

Bodegas Suau startade 1851. I början tillverkade man många olika typer av sprit. Idag produceras tre sorter, brandy, gin och hierbas. Brandy, deras främsta produkt, görs på druvmust som destilleras två gånger. Sedan läggs spriten på träfat och blandas med andra årgångar, så kallad solera. Tillverkningsprocessen är jämförbar med Cognac, från distriktet med samma namn i Frankrike. I Cognac har man årgångsbeteckningar, här på Suau talar man om yngsta innehållet i blandningen, det vill säga 15, 25 eller 50 år. Bodegan har 320 000 liter brandy liggande på ekfat. Som tur är behöver inte hierbas eller gin fatlagras utan kan säljas så fort de är färdiga.008 2

I år byter bodegan flaskor på sitt sortiment och genomför en stor annonskampanj. Allt för att öka försäljningen och framförallt exporten. Under förra året sålde man 20 000 flaskor och målsättningen är att under två år öka till 60 000 flaskor. Brandy Suau finns att köpa hos välsorterade vinhandlare, Britvid eller på El Corte Ingles. Men inte på flygplatsen, eftersom bodegan begärde ett för högt pris.

suau_bodegas_productos_suau50 2

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS