Busstrejken i Palma är över

Palma Mallorca

foto: Ultima Hora

Endast 49 chaufförer kör någon av de 160 bussarna som brukar cirkulera i Palma.

Detta gäller sedan busstrejken inleddes den 14 september. Resultatet är en ökad väntetid för de resande på mellan 30 – 45 minuter. Och mera trängsel på bussen.

Efter en dryg vecka av strejk är tonläget och ilskan på en hög nivå hos både strejkande och det kommunala bussbolaget EMT.

Kravlistan har 16 punkter och handlar mest om missnöje med ledningen under pandemin. Kraven gäller ersättningsfrågor, bemanning och planering.

I söndags gjorde man ett nytt försök att förhandla. Det varade i 15 minuter sedan lämnade de fackliga företrädarna mötet. Bedömningen ”löjligt” var deras sammanfattning av förslaget de fått.

Palmas borgmästare José Hila säger i ett uttalande att kommunen har gjort ett kapitaltillskott på 16 miljoner euro i juli till EMT och nu finns det inte mer.

Hila säger vidare att de strejkandes förslag skulle kosta ytterligare 12 miljoner euro. ”Vi är ingen pengamaskin”. Dessutom anser han att i dagsläget med en hälso- och socialkris är det dags att sköta jobben i det allmännyttiga företaget och inte begära förbättringar.

Förhandlingarna fortsatte hela natten och på onsdagen hade man kommit överens.  Nu ska avtalet skrivas under. Sedan kan bussarna komma igång igen med normal kapacitet. Uppdaterat 23 sept kl 7.20