Carbón till de busiga barnen

Busiga barn får carbon istället för paket av de tre vise männen

Trettondagen i Sverige innebär ännu en röd dag i almenackan, som många ser som ett avslut på julen. I Spanien är trettondagen en av julens festligaste högtider, och det är då barnen får sina julklappar av de tre vise männen.

På trettondagsafton har varje stad och liten by en egen parad, cabalgata de reyes, som besöks av både barn och vuxna i alla åldrar. Efter att ha samlat på sig karameller från de tre vise männen äter många middag med vänner och bekanta eller kanske tar en tapas eller två ute på byn/stan. Sedan väntar barnen med spänning på att de tre vise männen ska lämna juklappar till dem i hemmet under natten som de kan öppna morgonen efter. Många barn får numera en liten julklapp på julafton eller på juldagen och sedan resten av julklapparna på trettondagen.

För att de tre vise männen ska veta hur många som bor i hemmet och hur många julklappar de ska lämna ställer alla familjemedlemmar fram ett par finputsade skor. Men har man varit lite för busig under det gångna året får man carbón istället, ett hårt, svart och kolliknande socker.

Spansk media passar så klart på att dela ut carbón till olika personligheter i landet. Enligt tidningen La Voz de La Palma är några av årets kandidater Mariano Rajoy, Marilo Montero och Infanta Cristina.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS