Care Santos – på svenska

Att läsa spanska författare är att vara i Spanien, lite grand. Nu finns den uppskattade författaren Care Santos på svenska.

Care föddes 1970 i Mataró utanför Barcelona. Hon började skriva när hon var åtta och debuterade när hon var 25 år. Sedan dess har hon skrivit flera romaner samt barn- och ungdomsböcker. Förutom denna svenska översättning finns Care Santos sedan tidigare även på tyska, franska, koreanska och norska. Utöver författarskapet verkar hon som litteraturkritiker i El Mundo och leder skrivkurser för unga författare.

Santos senaste roman ”Habitaciones cerradas” (De gömda rummen) kom ut i Spanien 2011 och nu på försommaren i Sverige. Handlingen kretsar kring ett barnbarn till porträttmålaren Amadeo Lax som vill undersöka vad som har hänt i familjens historia, vad är sant och vad är inte. Romanen, som har fått fin kritik i svensk press, beskriver Barcelonas historia runt förra sekelskiftet genom att blanda verkliga och påhittade händelser och personer. Santos skildring är levande och engagerad med ett färgstarkt persongalleri.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS