Coronavirus – läget

coronavirus Mallorca

bild: ECDC

Ytterligare två dödsfall med Covid – 19 har skett på Balearerna under de senaste dagarna. Sedan pandemin startade har totalt 233 personer avlidit.

Här finns 1 624 (19 aug) aktiva fall av coronavirus mot förra veckans 1 259 (12 aug). Tyvärr fortsätter ökningen. De nya strängare levnadsreglerna som infördes den 18 augusti har inte hunnit ge något resultat.

Hälsomyndigheten Salut säger att 70% av de nya smittade har blivit det via familjen eller andra sociala sammanhang med mindre än 10 personer.

I dagsläget ligger drygt 150 personer på sjukhus varav 19 på intensiven.

Hittills har vården testat drygt 209 000 individer. Och funnit 2 800 personer med smitta men utan att den är aktiv. De här smittade, samt deras kontakter de senaste dagarna, blir tvungna sitta i karantän i två veckor för att hindra vidare spridning.

De som inte har inte möjlighet att vara hemma under karantänen får vara på Hotell Meliá Palma Bay vid Kongresspalatset i Palma. Hotellet förbereddes på ett tidigt stadium för enklare sjukvård om sjukhusen inte skulle klara situationen.

För den som bryter karantänen blir det tvångsinskrivning på sjukhus för att inte utsätta omgivningen för eventuell smitta. Under de senaste månaderna har 112 personer inte följt reglerna om karantän. Reglerna gäller även om du vid en första test visar negativt resultat, vilket några har svårt att acceptera.