Coronavirus – läget

coronavirus Mallorca

bild: ECDC

Balearerna

Under den nu pågående andra vågen av pandemin har viruset Covid – 19 svagare egenskaper men sprider sig mer än tidigare. Det ser man tydligt i de flesta europeiska länder liksom i studier, enligt Joan Carles March på spanska hälsomyndigheterna.

På Mallorca stämmer det bra.

På en månad har antalet aktiva fall ökat med 50%. Nu finns här knappt 3 000, i början på oktober fanns det 2 000 aktiva fall. Det innebär tyvärr också att vården drabbas hårdare. Den 4 november fanns 206 på vanlig vårdavdelning (plus 47 mot förra veckan) och 50 patienter för intensivvård (minus 2).

Trots detta säger ordförande i Balearernas parlament Francina Armengol att just nu är det inte försvarbart med en allmän karantän på öarna. Hon säger också att det är bättre att vi lär oss leva med viruset och följer instruktionerna för att undvika att bli sjuka.

Nya smittade och dödsfall               

Den senaste veckan (29 okt – 4 nov) har 1 500 nya smittade fall hittats, en fortsatt ökning med 7% från förra veckan. Totalt har cirka 19 700 drabbats av coronaviruset sedan utbrottet i började av februari 2020.

Under veckan har nio personer avlidit med Covid-19. Totalt är det 375 dödsfall på öarna.

Spanien

Förra fredagen (30 okt) rapporterade Spanien ett nytt rekord med antal nya fall med Covid-19. De uppgick till 25 595 varav 9 700 var diagnosticerade under senaste dygnet. På en vecka hade antalet fall ökat med 28%.

Nästan 41 miljoner spanjorer, dvs 87% av befolkningen, kan inte lämna sina hem på grund av lokala karantäner (så kallad perimeterkarantän). Då ingår även befolkningen i centrala Manacor som är det enda stället på Mallorca som har de restriktionerna.

Spaniens gränser är inte stängda för Schengen-länderna och det finns inga krav på karantän vid inresa till landet. Det går alltså att flyga till en flygplats i ett område med perimeterkarantän. För turister gäller sedan samma regler som för lokalbefolkningen man får inte resa in ett avgränsat område utan särskilda skäl. Läs mer på Svenska Ambassadens hemsida.