Coronavirus – läget i april

coronavirus Mallorca

bild: ECDC

”Vi är i ett kritiskt skede för att rädda sommarsäsongen” sa härom veckan Iago Negueruela – Balearernas turistminister och regeringens talesperson.

Därför beslutade regeringen bara om små lättnader från de tuffa restriktioner som har gällt sedan länge. Protester hade börjat höras från förtvivlade företagare och privatpersoner som hoppades på större lättnader eftersom smittnivån har varit låg en längre tid.

Det ”kritiska skedet” är att både tyska och brittiska myndigheter ska besluta om resevillkor för sommarens semester. Det kommer att ske de närmaste veckorna och myndigheterna här vill inte ta några risker.

Smittläget

Under april har en liten ökning skett av nya smittade fall med 1 500 (+200) jämfört med mars. De flesta kom efter  familje- eller sociala träffar. Statsepidemiolog Fernando Simón anser att fjärde vågen är en liten våg – una olita- medan tredjevågen var en tsunami.

Totalt har drygt 59 000 drabbats av coronaviruset på Balearerna sedan utbrottet i började av februari 2020.

Just nu ligger smittnivån på Balearerna på 60 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Det är på nivå tre nerifrån på EU:s Smittskyddsenhets (ECDC) sjugradiga skala.

Sjukhusläget

Sista april låg cirka 40 personer på sjukhus. På intensiven finns cirka 25 patienter och då är kapaciteten utnyttjad till 13%. Något fler än för en månad sedan men ändå ett lugnt läge.

Vaccinering

Vaccineringen började i slutet på december. Då hände inte så mycket eftersom det var brist på vaccin. Nu finns det gott om vaccin och man har organiserat för massvaccinering. Ansvariga räknar med att under maj månad vaccinera lika många som hittills under året. Idag är 7% av befolkningen fullt vaccinerad.

Dödsfall

Under månaden har ytterligare 42 dödsfall redovisats. I siffran ingår en uppjustering av dödstalen med 34 som kommer från början av 2021. Samtliga avser personer där man inte tidigare hade konstaterat rätt dödsorsak och alla berörda är 75 år eller äldre.

Efter justeringen är nu antalet 821 avlidna med Covid-19.