Coronaviruset stoppar mässa

Kongresspalatset

foto: Melia Palma Bay

Länge stod Palau de Congressos halvfärdigt och övergivet vid infarten till Palma. Mer ett dystert monument över fastighetskraschen 2008 än en lockande kongressbyggnad.

Sex år efter första spadtaget – 2014 – tar sig byggjätten Acciona an det havererade projektet och 2017 kan operatören Meliá Group sparka igång. En riktig kickstart med tyska Volkswagen som presenterade sina nya bilmodeller för motorjournalister från hela världen.

Och efter tre år talar en nöjd kongresschef Ramón Vidal om utsikterna för 2020 och framåt. Inte bara om kongresspalatset utan om hela Mallorca som en attraktiv destination för konferenser, utställningar, events och kongresser.

Nu tornar tyvärr mörka moln upp sig på Vidals ljusblå himmel.

I en intervju i början av februari prickar han av 24 större aktiviteter under 2020 med teknologimässan HITEC Europe som en riktig fjäder i hatten. Planerad för 1 500 konferensdeltagare som representerar hotellnäringen runt om i Europa.

En årlig mässa som Vidal lockat bort från Amsterdam och som var planerad till 21 – 23 april. Nu skjuts den på en oviss framtid och orsaken är oron för coronaviruset. Ytterligare fyra internationella  events kommer att flyttas från våren till någon gång under sommaren.

En stor konferensanläggning som Palau de Congressos med plats för tusentals människor från jordens alla hörn får nog räkna med uppskjutna konferenser.

Så länge ett smittsamt virus breder ut sig.