Donera blod

Creative Commons CC0

När ämnet bloddonation kommer upp så är det ofta som folk frågar: varför donerar du blod?

Man får inte betalt för det, det är frivilligt. Men man kan alltid vända på frågan! Varför gör du det inte?

Några argument för att donera blod!

1. Du räddar människors liv. Det klassiska argumentet. Men visste du att omkring 40% av allt blod som doneras går till cancerpatienter som får cellgift? Blodet kan också användas för dem som varit med om olyckor eller har blodsjukdomar. Dessutom till framställning av medicin.

2. Det blod du donerar behöver du inte själv. Det tar ca 2-3 dagar för kroppen att producera det på nytt. Människan består av 5-6 liter blod och en tappning är ca 450 ml.

3. Mallorca saknar donatorer. Särskilt under sommaren har blodbanken svårt att få blodet de behöver. Det beror på att de som regelbundet donerar blod lämnat ön! Så det finns ett stort behov från oss som är på ön i längre perioder.

4. Personalen på blodbanken är fantastiskt vänliga. De tar hänsyn till både nya och återkommande donatorer, oavsett om du känner till proceduren eller inte.

5. Det tar inte mer än en timme. Som utgångspunkt ska man vara flytande i spanska men det går att lösa om man pratar engelska. Du ska ha med ditt pass och NIE nummer, simple as that.

Det är en obeskrivlig känsla när man går därifrån och vet att just DU har potentiellt räddat en annan människas liv.

All information om öppningstider, adress, hur mycket blod som finns på lager och andra argument kan ni läsa mer om här: www.donasang.org/

Avslutningsvis så vill jag gärna ställa dig en sista fråga:
Förväntar du dig att få blod?

De allra flesta svarar ja till detta. Det vara andra orsaker som gör att man inte kan eller vill donera blod. Det kan vara ångest, sjukdom eller liknande, det respekterar jag.

Men är du frisk och kry så är det bara att ge dig iväg!

text: Maja Randrup-Thomsen arbetar i resebranschen på Mallorca och är 23 år gammal. Hon har donerat blod hemma i Danmark sedan var 18 år. Maja är fascinerad och drömmer om att arbeta som frivillig i blodbanken.

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS