Drönare allt populärare

Balearernas räddningstjänst hakar på den ökande användningen av drönare.

En drönare är en obemannad luftfarkost. Den styrs vanligen från en markstation av en operatör. Drönaren kan väga allt från något kilo till flera ton, starta och landa som ett konventionellt flygplan. Mest uppmärksamhet har drönarna fått i militära sammanhang.

Den civila användningen av drönare växer. Inte minst i Spanien. I Torrevieja övervakar drönare stränderna och på Menorca kartlägger den svartbyggen. För att ta ett par exempel.

Balearernas räddningstjänst investerar nu 10 000 euros i en liten drönare (80 x 45 centimeter) för att täcka upp två viktiga arbetsfält – sjöolyckor och skogsbränder. Den klarar att flyga 45 minuter till och från sin bas.

Fördelarna blir flera. Drönaren kan tack vare knivskarpa bilder lokalisera en utbredd brands centrum, ge information som skyddar personal och förkorta tiden fram till räddningsinsatser.

Ett privat flygbolag kommer att flyga drönaren, som placeras på flygfältet Son Bonet.

Lagstiftningen kring drönare har släpat efter både i Spanien och övriga EU. Nu arbetar EASA (European Aviation Safety Agency) med ett gemensamt regelverk för unionen.

text: John Öjhammar

också en drönare

Också en drönare.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS