Dubblad turistskatt

Efter en livlig debatt återinförde vänsterregeringen på Balearerna turistskatten 1 juli 2016. Syftet var – och är – att dämpa turismen och att använda pengarna till investeringar i miljö, bevarande av öarnas kulturarv och uthållig turism.

Förra gången Balearerna hade en turistskatt var åren 2002 och 2003. Även då under ett vänsterstyre.

Skatten omfattar allt som är registrerat för turistboende. Som hotell, vandrarhem, kryssningsfartyg.

Beloppet varierar med ditt val av boende, när på året du turistar, hur länge du stannar och hur gammal du är. Från 50 centimos per dygn till två euro.

Sedan starten förra året fram till slutet av 2017 beräknas skatten ge inkomster till regionregeringen på 100 miljoner euro.

Planen är nu att höja skattesatsen med 100 procent med start 2018. Billigaste övernattningen, till exempel på ett vandrarhem, kommer att kosta en euro i skatt. Mest betalar de som bor på fyr- och femstjärniga hotell. Under högsäsongen maj – oktober fyra euro per dygn.

Under vintern är skatten halverad. Turistminister Barceló kan dock tänka sig att ta ut full turistskatt även under april.

Den har så här långt inte avskräckt semesterfirarna från att välja Mallorca. Det erkänner turistministern. Inte heller spenderar de mindre pengar under semesterveckorna här.

Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att turistnäringen protesterar kraftigt mot en fördubbling. De hävdar att det egentliga syftet är att få in mer pengar till budgeten.

Prognosen är att den nya turistskatten årligen ska ge 120 miljoner euro.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS