Dyra livsmedel

Foto: Susanne Wiedenkeller

Livsmedelspriserna i Palma är de högsta i landet.

Den tråkiga sanningen slår konsumentorganisationen Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) fast i en nyligen publicerad rapport.

OCU är en ideell organisation med över 300 000 medlemmar, spridda över hela Spanien. Regelbundet undersöker man vad hushållen får betala för sin mat och andra dagligvaror. De företräder också sina medlemmar i tvister och ger råd i konsumentfrågor.

Och de är omsorgsfulla i sitt arbete. I år har de i 65 städer tittat närmare på 1 255 stormarknader och butiker knutna till nationella kedjor som Mercadona och Alcampo.

De har placerat 184 126 (!) artiklar under lupp och resultatet är som sagt nedslående för Palmas del. Dyrast i landet med Barcelona på andra plats.

I snitt kostar livsmedel här drygt 11 procent mer jämfört med de billigaste städerna. Som bland andra är Almeria, Vigo och Zamora.

Ett överraskande resultat av undersökningen är att de spanska hushållen fortfarande – 2019 – lägger mindre på mat än vad de gjorde före krisen 2008.

Slutsatsen OCU drar är att hushållens löner fortfarande inte återhämtat sig efter den ekonomiska härdsmältan för mer än tio år sedan.