Ekonomi på uppgång

Spansk ekonomi fortsätter att gå bra – prognosen för i år är att landets samlade inkomster kommer att öka med runt 25 miljarder euro. Som motsvarar ett ”lönelyft” på 2,5 procent. Samtidigt fortsätter statens underskott att sjunka. Från 46 miljarder euro i fjol till 34 miljarder i år. Eller med 26 procent.

Ännu bättre går det för Balearerna. Här steg inkomsterna förra året med drygt 1,1 miljarder euro eller 4,1 procent. För 2017 är prognosen att den regionala ekonomin växer med ytterligare en miljard euro.

Den blomstrande turismen ligger bakom de ekonomiska framgångarna. Under en längre tid har myndigheter och turistnäring arbetat för en längre turistsäsong och nu kommer resultatet.

Drygt 1,3 miljoner fler turister förra året.

Lågsäsongen blir allt kortare, då turisterna har ett brett utbud av vinteraktiviteter att välja bland. Och tätare flygförbindelser och fler hotell, som håller öppet året runt eller öppnar redan i februari, bidrar till den positiva spiralen.

Men det finns smolk i glädjebägaren.

Lönerna måste höjas. Lättare sagt än gjort när arbetslösheten ligger på två-siffriga tal. Situationen idag är den att mer än 75 000 hushåll på Balearerna har svårt att betala sina räkningar i tid. Därför måste fler få del av det ökade välståndet.

Anser Balearernas regionregering.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS