Elbussar

foto: TransaBus

Regionregeringen på Balearerna vill ha ett hållbart samhälle. Det innebär bland annat att man föredrar fordon som använder miljövänlig energi.

Nu är det bussarna som står i fokus. Under sommaren kör 180 bussar över hundra rutter runt om på ön. Då är inte Palmas bussar medräknade.

Regeringen har undersökt marknaden för alternativ till dagens bussar. Man söker efter bussar som drivs med el till 100% och som kan köras i 12 timmar utan att laddas. Dessutom är kraven att utsläppen av både avgaser och ljud ska minskas ordentligt. Helst ner till noll.

Transportdepartementet har funnit en buss från spanska tillverkaren Irizar, som uppfyller kraven. Den körs sedan 2014 på andra orter i Europa.

Bussarna ska nu testköras av TransaBus under en månad i Calviá och Alcúdia. I Calviá blir det mellan Paguera och Palma, på linje nummer 104.

Transportministern Jaume Mateu Llado säger att flera saker måste undersökas, hur bussarna klarar Mallorcas backar och hur lång tid det tar att ladda batterierna.

Dessutom måste luftkonditioneringen fungera.

Elbussar är dyrare i inköp än i andra bussar.

”Det är en fråga om att ta miljöansvar, och vi måste ta första steget även om det är något dyrare inledningsvis” säger transportministern.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS