Endesa har problem

Endesa har valts till Årets Sämsta Företag av konsumentföreningen FACUA.

Organisationen utser sämsta företaget varje år sedan 19 år. Endesa har varit med i nomineringen vid två tidigare tillfällen sedan 2012, utan att ”vinna” förrän nu.

Endesa har tillsammans med Gas Natural och Iberdrola cirka 90% av den spanska el- och gasmarknaden, ett oligopol helt enkelt. Endesa tillhör också de 35 största på börsen i Madrid.

Bolaget är helt dominerande på Mallorca.

Enligt EU:s statistikkontor är Spanien ett av Europas länder med det högsta el-priset.

Endesa har varit bland de företag som fått flest klagomål av konsumenterna. De har klagat på felaktiga avgifter, felaktiga prisuppgifter samt avgifter som är baserade på uppskattning och inte verklig mätning.

Endesa har fler problem än denna ”utmärkelse”.

Företaget har problem med bedrägerier. De anklagar många kunder för att manipulera sina anläggningar, vilket konsumenterna anser är falskt.

Bara på Balearerna har Endesas fem inspektörer hittat 1 782 bedrägerier. De är i form av manipulerade anläggningar och stölder av energi direkt från stationerna.

En ökning med 40% bara under 2017 enligt Endesa.

De som stjäl är inte familjer med svag ekonomi utan företag inom service- och produktionssektorn. Eller familjer med stor konsumtion.

I hela landet har bolaget funnit 68 000 bedrägerier.

”Elektriska bedrägerier skadar hela samhället, eftersom det innebär en ökning av elräkningen för alla konsumenter och framför allt kan det äventyra både säkerhet och kvaliteten på utbudet till användarna ”, framhäver företaget.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS