Ett dolt hörn i Palmas gamla stan

Först ut bland våra gästskribenter är Ronny Woiski. Han bodde på Mallorca som ung musiker, när hans pappa hade nattklubb i El Terreno. Sedan har mycket hänt, och nu är Ronny tillbaka som pensionär. Nyligen kom hans bok om släkten Woiski ut. Här skriver Ronny om något annat som ligger honom nära.

I Palmas gamla stan finns ett nät av gator och torg som berättar om tiden före Medeltiden. Där finns till exempel området El Temple.

Carrer del Temple, en förlängning av Carrer del Porta de Mar, svänger efter ett par hundra meter 90 grader till vänster, blir Plaça del Temple, byter namn till Carrer de Ramon Llull och fortsätter sedan till San Fransiscobasilikan. Där Carrer del Temple svänger till vänster kan man på höger sida se en gammal stadsport. Det är det som är El Temple, en gammal muslimsk ”almudaina” (citadell, eller inhägnat område) ett förvarsfort och en av Palmas gamla stadsportar, en kvarleva från den islamska epoken. Den byggdes på 1000 talet.

I samband med ”den kristna återerövringen” gavs fortet till Tempelriddarna vilka byggde en kyrka, och inrättade en skattkammare samt ett arkiv år Kung Jaime där. Fortet upphörde då att fungera som stadsport. Tempelriddarna övergav byggnaden redan 1311, men området har fortsatt kallas El Temple.

I närområdet finns flera gatu- och torgnamn som vittnar om tiden då El Temple var stadporten. Det finns ett litet torg som heter Plaça del Pes de la Palla (Torget där man vägde höet), Carrer del pes de Farina (Gatan där man vägde mjölet), Placa Artesania (Hantverkstorget), Carrer Carnisseria (Slakterigatan), Carrer Pescateria (Fiskaregatan) och Placa Mercadal (Marknadstorget).

text: Ronny Woiski

foto: Susanne Wiedenkeller

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS