Familjedramat Pujol

I 23 år var han den mäktigaste i hela Katalonien – förre regionalpresidenten Jordi Pujol. Med kraft och tydlighet stod han upp för regionens kultur, språk och rätt till självbestämmande. Som politisk person.

Privatpersonen Pujol stod för något annat – ett värnande om den egna plånboken. I över 30 år gömde han undan miljontals euros på konton i Andorra. Att deklarera förmögenheten och betala skatt föll inte privatpersonen Pujol i smaken.

Nu har rättvisan kommit ikapp men Pujol stretar mot. Han hävdar att pengarna är ett arv från sin far men vägrar att visa upp testamentet. Ansvarig domare skräder inte orden utan talar om ”en absolut brist på vilja att samarbeta i utredningen”.

Det slutar inte här. Sonen Oleguer Pujol Ferrusola är delgiven misstanke om penningtvätt och skattebrott. En annan son, Jordi, undersöks för mutmisstankar i samband med upphandling av offentliga kontrakt. Samma sak gäller för en tredje bror, Oriol Pujol, och systern Martha fick som arkitekt flera offentliga uppdrag när pappan var president.

image (7)

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS