Fängelse för jättebrand

Skogsbrand Mallorca

Två och ett halvt år i fängelse och 7,2 miljoner euro i böter. Så lyder domen för den man som orsakade skogsbranden i Tramuntana 2013.

Brandkatastrofen för snart sju år sedan är den största i Mallorcas historia. Det tog brandmännen fyra dygn att få den våldsamma elden under kontroll. En brand som spred sig blixtsnabbt i den 38-gradiga värmen och den mycket kraftiga vinden.

Under dessa dramatiska dagar brann 4 600 träd ner, 42 bostadshus blev förstörda och 750 människor måste evakueras. Lyckligtvis fick ingen sätta livet till.

Att senare åka den vackra kustvägen från Estellencs till Andratx var som att färdas genom ett spöklandskap. Rester av svartsotiga träd sträckte sina förkolnade grenar mot skyn. Och tidigare så gröna sluttningar var täckta av tjocka lager med aska.

Den olycklige mannen hade grillat och sedan lagt resterna av grillveden i en skottkärra med beskurna, torra grenar. Utan att släcka ordentligt med vatten.

Elden blossade upp på nolltid.

Mannen lider av stark psykisk ohälsa och hans försvarare ville därför se ett frikännande. Åklagaren å sin sida argumenterade för ett mycket långt fängelsestraff. Fem år.

Rätten stannade för en halvering och därefter fem års skyddstillsyn. Han ska även få medicinsk vård.