Fängelset får nytt liv

Det nedlagda fängelset i Palma har stått tomt och övergivet i tolv år. Med tiden har förfallet brett ut sig med söndervittrade väggar och golv, nedklottrat och vandaliserat.

En spännande mötesplats

Men nu kan fängelset få en renässans. Inte i sin gamla roll utan som en mötesplats för kulturella aktiviteter med bredd.

Allt från klädskapare, antikhandlare och musikstudenter till föredrag, gym, kaféer, debatter, konferenser och utställningar.

Unga och drivande

Bakom idén står ett gäng yngre kulturarbetare och de har knutit till sig arkitekter, modedesigners, personer inom gastronomi och musik.

Det gamla fängelseområdet är stort, nästan 12 000 kvadratmeter och med byggnader av skiftande karaktär. Just den variationen gör fängelset så lämpligt som en kulturell mötesplats.

”Här finns stora ytor för konserter och tidigare celler för en musiker att repetera och träna i”, säger Lluís Gené från Jovis Arquettes de Mallorca (JAM). ”Och här kan man tillfälligt hyra en lokal för en utställning eller för att presentera en ny produkt”.

Palma ställer upp

Palma stad är också med på noterna och har anslagit 650 000 euro för uppstädning och renovering av det gamla fängelset. Som ligger i norra stadsdelen vid ringvägen och utfarten till Soller.

En välkommen förvandling från skönhetsfläck till kulturcentrum.

One Response to “Fängelset får nytt liv”

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS