Färre bränder

foto: Ultima Hora

Mallorcas klimat med många heta soldagar och lite regn betyder att risken för bränder i skog och mark är stor. Dessutom blåser det rejält ibland.

I den torra vegetationen och med kraftig vind blir brandens förlopp mycket dramatisk och kräver stora insatser.

Senast ön drabbades var för ett par dagar sedan i ett skogsområde utanför Puerto de Pollença. Tidpunkten var mycket olycklig, då stormen Bruno for fram över ön med en vindhastighet på närmare 30 sekundmeter.

Ett femtiotal brandmän sattes in för att bekämpa branden, som tog nästan ett dygn att få under kontroll. En helikopter var i aktion för att vattenbomba eldhärdarna.

Knappt 80 hektar skogsmark eldhärjades. Det betyder att denna enda brand svarar för nästan hälften av all skogsyta som förstördes av bränder under 2017.

På hela Balearerna.

Den troliga brandorsaken var överbelastning i en transformatorstation.

För ett sextiotal familjer blev kvällen och natten dramatisk då de tvingades lämna sina hem.

Balearernas miljödepartement har registrerat 95 större bränder i år, varav 71 procent drabbade Mallorca. Menorca kom lindrigast undan med en skogsbrand.

Orsaken till branden utanför Puerto de Pollença, ett fel i en transformatorstation, hör till undantagen. Vårt slarv och vår oaktsamhet är främsta anledningarna till de ödeläggande bränderna. Än värre är att var femte brand är anlagd.

Den goda nyheten är att antalet bränder i år är 15 procent lägre än snittet för de nio senaste åren.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS