Färre sålda bostäder

Finca Mallorca

Färre bostäder har sålts i Spanien under andra kvartalet 2019 jämfört med samma kvartal förra året.

Enligt Fastighetsbyrån Utland, som rapporterar om statistik från inskrivningsmyndigheten, har fastighetsköpen gått ner med 3%. Samtidigt har utlänningarnas köp också minskat med 6,5 % för samma kvartal.

Fortfarande har britterna behov av bostäder i Spanien, de står för 13 % av de utländska köpen. Följt av Frankrike och Tyskland med 7% vardera.

Svenskarnas köp i Spanien under andra kvartalet i år har minskat kraftig, ned 32% jämfört med samma kvartal året innan. Den lägsta siffran sedan 2015.

Många svenskar har kunnat köpa fastighet i Spanien genom att ta billiga lån, samtidigt som fastigheterna har haft hyfsat låga priser. Efter landets ekonomiska kris har priset på bostäder stigit stadigt. Samtidigt har kraven på amortering från svenska banker ökat och den svenska kronan har försvagats. Tre faktorer som har påverkat svenskarnas köp.

På Mallorca

Hos Mallorcas största svenska fastighetsmäklare, Mallorcafastigheter, säger Ahmet Senoglu att han inte har sett någon minskning i efterfrågan hos svenska köpare.

Han förklarar vidare att köparna på fastlandet har en lägre budget (150 till 300-tusen euro) för sina köp. Han menar att en lägre budget ger mera känslighet för ekonomiska svängningar.

Kunderna hos Mallorcafastigheter har en genomsnittsbudget betydligt högre än på fastlandet.

På Mallorca har vi haft en brexiteffekt redan för ett år sedan, berättar Ahmet. Och fortsätter – tyskarna köper fortfarande mycket liksom de rika britterna.

Han tror att marknaden kommer att fortsätta stabiliseras. Priserna bygger inte längre på att nyetablerade mäklare på Mallorca ger säljarna orealistiska förväntningar.