Fastighetsmarknaden 2018

Fastighetsmarknaden Mallorca

Under förra året minskade antalet försäljningar av bostäder med 2,9% på Balearerna. Efter fyra år av uppgång enligt statistik från INE (Spanska statistikbyrån).

Utlänningars intresse för Balearerna är fortfarande stort, de står för vart tredje köp.

Nedgången betyder inte att efterfrågan har minskat, enligt Proinba (Mäklarnas intresseorganisation på Balearerna). Den ökar men det tar längre tid att göra avslut enligt Luis Martí, ordförande i organisationen.

Omkring 80% av försäljningarna var begagnade bostäder som var lite svårare att sälja. Däremot har nyproduktion gått lättare.

– Vi behöver komma ihåg att Balearerna har en av landets högsta nivåer när det gäller priset på fastigheterna, säger Luis Martí.

Det begärda genomsnittliga priset för boenden är i Palma 2 961€/kvm (Idealista jan – 19). Dyrare är bara San Sebastian som är dyrast i landet med 4 475€ per kvadratmeter, följt av Barcelona 4 380€ och Madrid 3 903€.

Svenskarnas köp har minskat under 2018 efter att ha ökat kraftigt sedan 2013. ”En korrigering till det normala” säger Spaniens ambassadör i Sverige Gabriel Busquets.

Orsaken är kronans försvagning gentemot euron. Samt att fastighetspriserna har sjunkit i Sverige och fortsatt upp på Mallorca.

Svenskarna har tidigare köpt i Santa Catalina och Gamla Stan, dessutom i turistområden runt Calvía och Andratx. Under 2018 började Cala Major och San Agustin bli mer populära.

Fastighetsköpen är i snitt på 250 000 till 300 000 euro.