Fattigdomen ökar: ”Det är inte bara uteliggare som besöker oss”

Angel Prades, chef för soppköket Zaqueo

Angel Prades är chef för soppköket Zaqueo på Plaza Mercadal. När Mallorca Nyheter kommer dit står han utanför dörren och håller ordning på kön för att de som besöker lokalen ska få sin dagliga matranson. För det är just det som är utmaningen för Angel och de andra volontärerna, att alla som passerar ska kunna få någonting att äta utan att behöva säga nej till någon.

Zaqueos verksamhet startade 1998 för att kunna erbjuda en plats dit uteliggare, alkoholister och narkomaner kunde gå för att fräscha upp sig och för att få någonting i magen, men enligt Angel blir det fler och fler ”vanliga personer som inte har råd att betala för mat” som besöker lokalen.

Det märktes en stor skillnad redan efter 2008, minns Angel, som uppskattar att antalet besökare har ökat med minst 50 % sedan dess. Inte så konstigt med tanke på att den ekonomiska fattigdomen på Balearerna ökade med 40 procent mellan 2006 och 2011, enligt rapporten Desarrollo humano y  pobreza en España. Den största ökningen skedde mellan 2008 och 2011, efter det att bostadsbubblan sprack.

Andra siffror från den ideella hjälporganisationen Caritas visar att 16,3 procent av Spaniens befolkning levde i socialt utanförskap år 2007. I mitten på 2013 hade den siffran stigit till 25,1 procent. Och som läget ser ut idag, i ett Spanien där ca 25 procent av befolkningen är arbetslösa finns det för närvarande, enligt Röda Korsen, över 800 000 personer som inte har råd att bekosta sina mediciner.

zaqueo

Angel märker är att det är många som upplever att de ”inte kan klara sig till slutet av månaden”. Så nu blir det fler personer ”som du och jag som kommer hit”, men, fortsätter Angel, ”det är värst när det är barn som kommer hit, då blöder mitt hjärta”.

Utifrån är Zaqueo bara en liten ”öppning i väggen” med en liten skylt på en brevlåda som, om det inte vore för den tidvis stora kön, inte visar en rättvis bild av den aktiva verksamheten. På insidan döljer sig en liten matsal och toalettutrymmen. Lokalen öppnar klockan 16.00 och då får de som vill gå dit och duscha. Mellan 18.00 och 19.30 serveras middagen. Av de 300 personerna som besöker lokalen varje dag är det mellan 220 och 260 personer som får mat. De som inte vill gå dit och äta kan hämta upp en matpåse och ta den med sig hem. Och det är det många som gör. Ungefär hälften, tror verksamhetschefen.

Som andra hjälporganisationer fungerar Zaqueo tack vare donationer av företag och privatpersoner. För att det hela ska gå runt med löner, lokalhyra, el, matinköp, osv. behövs ca 12 000 euro i månaden, något som enligt Angel ”ibland kan vara svårt att uppnå, speciellt utan statliga bidrag”.

 

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS