Fira Sant Joan

Sant Joan Mallorca

foto: Sakura studio

Enligt traditionen föddes Sant Joan (Johannes Döparen) 24 juni, det vill säga ett halvår före Jesus.

Han levde ett asketiskt liv i Judéen, ett område söder om Jerusalem, där han förkunnade att människorna borde ändra sina sätt att leva. Idag delas Judéen mellan Israel och Palestina.

Sant Joan är en viktig person inom den kristna världen, särskilt inom den katolska.

Här på Mallorca bär många personer, orter och platser hans namn. Vi har byn Sant Joan som grundades på 1300-talet. Och vi har flygplatsen Sant Joan och Joan Miró som några exempel.

Under Francos tid som diktator (1939 – 1975) fick invånarna inte fira vad de ville, större folksamlingar var otillåtna. Att hedra Sant Joan med en fest var tillåtet, eftersom Franco var djupt religiös.

Nu ska vi fira Sant Joans födelsedag, årets ljusaste natt, och sommarens ankomst.

Flera byar börjar sitt festande några dagar innan och håller på ett par dagar efter. Det viktigaste datumet är den 23 juni.

I Andratx är Sant Joan det lokala helgonet, här börjar de firandet 23 juni och håller på till den 29:e. Festen firas på stränderna i kommunen på kvällen 23 juni med picknick tillsammans med vänner och grannar. Kommunen ordnar konstutställningar, aktiviteter för barn, cirkus, musik och shower.

I Palma ordnar kommunen fest på Parc de Mar som börjar 23 juni klockan 18.45 med aktiviteter för barnen. Klockan 22.30 kommer de stora eldsprutande djävlarna (Correfoc). Programmet hittar du här.

Samtidigt är det picknick på Palmas stränder.

Dagen efter (24 juni) är en röd dag i Palma!

Liknade fester hittar du i Muro, Son Servera, Porreres och Portopetro.