Fler döda i trafiken

foto: Ultima Hora

Trafikdöden på Balearerna skördar allt fler offer. Igen.

Varför?

Trafikforskningen pekar på ett samband mellan konjunktur, arbetslöshet och trafikolyckor. I högkonjunktur stiger olyckstalen för att sedan falla, när ekonomin stagnerar eller hamnar på minus. Det ger färre tunga godstransporter på vägarna och mindre privatbilism.

Hur ser det ut för Balearernas del? Under högkonjunkturåret 2006 fick 102 personer sätta livet till och året därpå 104. Sedan blev tiderna mycket sämre och arbetslösheten steg. En av de få goda nyheterna var att trafikoffren successivt blev färre.

År 2013 dog ”bara” 40 människor i trafiken. Sedan vänder den positiva utvecklingen och redan året därpå har dödsolyckorna ökat med tjugo procent. Då har konjunkturen börjat peka uppåt och arbetslösheten sjunka, om än långsamt till att börja med.

Förra året var dödstalet uppe i 55 personer samtidigt som trafikansvariga blev allt mer bekymrade över trängseln på vägarna. Den negativa trenden fortsätter i år – från januari till maj har 22 människor mist livet i trafiken. Fem fler än motsvarande period 2016.

Samtidigt har arbetslösheten sjunkit med 25 procent från 2013, vilket betyder 25 000 fler i arbete.

De flesta dödsolyckorna hittills i år inträffade på Mallorca – 16 stycken. Med hänsyn till folkmängden dör dubbelt så många i trafiken på Balearerna jämfört med Sverige.

 

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS