Fler flyg och hälsokontroll

Flyg Mallorca

Första dagen i juli landade 210 plan på Palmas flygplats Son Sant Joan. Av dessa kom 144 från andra EU-länder och resterande 66 från fastlandet.

Under juli månad räknar flygplatsen med att det ska komma 250 flyg om dagen. I augusti gör man prognosen att cirka 300 flyg ska landa. Än så länge långt från förra årets 1 000 plan om dagen under högsäsong (starter och landningar).

Balearernas turistbyrå, Conselleria de Turisme i Treball, räknar med att cirka 60% av förra årets turism under juli och augusti ska komma i år. Då får vi cirka 5 miljoner besökare istället för 8, 5 miljoner.

När passagerarna har landat så väntar hälsokontroller. Kroppstemperaturen ska mätas med en värmekamera och passagerarna ska lämna en hälsodeklaration. I deklarationen ska man tala om var man bor i hemlandet och på Mallorca. Den är tänkt att användas vid eventuell smittspårning.

Här kan du göra din hälsodeklaration 48 timmar innan resan. Du får då en QR-kod som du sen ska visa på flygplatsen som bevis på lämnad deklaration.

Texten uppdaterad 10.30 den 5 juli.