Fler spanjorer till Mallorca

Turister Mallorca

Foto: Ultima Hora

Under 2019 har de senaste årens ökning av turismen på Balearerna kommit av sig. Ändå ligger semesterbesöken på en imponerande hög nivå – 16,2 miljoner fram till december. Drygt 100 000 färre jämfört med 2018.

En grupp som går mot strömmen är spanjorerna från fastlandet. Drygt 2,6 miljoner kom, vilket är en ökning med två procent. Ser vi bara till Mallorca är uppgången strax under sex procent.

De spanska turisterna håller inte igen på sin konsumtion under semestern här. I genomsnitt lägger man ut 67 euro varje dag på mat och nöjen. Långt över snittet för Spanien i sin helhet som stannar på 43 euro.

Summerar vi ihop vad alla 2,6 miljoner inhemska turister spenderat fram till december landar vi på 1,6 miljarder euro. Plussar vi sedan till 14,7 miljoner utländska besökares semesterutlägg kommer vi upp 16,3 miljarder euro eller knappt 15 000 euro utslaget på varje öbo.

Turismens betydelse för Balearerna i ett nötskal.

Även om fler spanjorer hittar hit, så är Balearerna fortfarande ett av de minst populära semestermålen för spanjorerna. På en tolfte plats bland landets sjutton regioner.

Det är dyrt att semestra här och öar är besvärliga att ta sig till.