Fler turister

Den lilla kommunen Escorca uppe bland Tramuntanabergen vill ha fler turister.

Inom kommunen finns många vackra platser som La Calobra, Torrente de Pareis och klostret i Lluc, alla väl värda ett besök.

De flesta turister kommer för naturupplevelser – vandra och klättra i bergen, cykla och bada. Vanligtvis bor de på andra orter eftersom det är ont om övernattningsmöjligheter i Escorca.

”Turister ger jobb och finns det arbete kommer fler att bosätta sig på orten” resonerar borgmästaren Toni Solivellas som efterlyser fler turister.  På 1960 – 70-talet bodde här ungefär 600 personer, idag har Escorca 240 invånare.

Det finns 74 äldre ”fincor” i kommunen. Husen är i skiftande storlek och skick – de flesta obebodda. På sommaren är 12 – 15 utnyttjade för sommarboende.

Borgmästaren vill att ägarna av fastigheterna ska kunna erbjuda besökare en enklare övernattning i form av ”refugios”. Solivella menar att fastighetsägarna inte ska behöva göra stora investeringar eller registrera sig som ”agroturism”. Tanken är att omvandla fincorna till ett vandrarhemsboende för naturälskande besökare. Fincorna kan då behålla sin ursprungliga karaktär.

Solivella har bett Balearernas turistminister Biel Barceló att utforma regler för verksamheten.

Idag erbjuder tre av fincorna i Escorca – Son Amer, Tossals Verd och Binifaldó – övernattningsmöjligheter via Govern Illes Balears. Ser mer här.

2 Responses to “Fler turister”

 1. Helena

  Det verkar vara jätte bra. För alla parter.. Sedan skulle de kunna ha matlagningskurser och ev vinprovning på kvällskvisten

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Hej Helena, Roligt att du gillar förslaget. Tycker att din idé med matlagnings-och vinkurs är kul. /Elizabeth

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS