Flygbolag i konkurs

Flygplan Mallorca

Foto: Ultima Hora

I slutet av 2017 gick Air Berlin i konkurs. Bolaget var Tysklands största efter Lufthansa och hade som mest 82 destinationer från Palma.

Det är åter dags för ett tyskt flygbolag att upphöra med sin verksamhet. Nu gäller det Germania som lämnade in sin konkursansökan den femte februari. Ett mindre bolag med 35 plan som flög runt 2,5 miljoner resenärer varje år.

Bolaget var en liten aktör på Son Sant Joan i Palma med sina 566 000 passagerare förra året. Totalt passerade 29 miljoner genom flygplatsens gater.

Orsakerna till konkursen är flera. Bolagets ledning pekar ut de höjda bränslepriserna förra året, en allt starkare dollar, höga kostnader för underhåll av planen och försenade leveranser av nya plan.

Händelser som tärt hårt på bolagets kassa. Och när försöken att skaffa ny finansiering misslyckades, så återstod bara en konkurs.

Även stora flygbolag som Ryanair och Norwegian möter en turbulent vardag.

Irländarna visade röda siffror i sitt senaste kvartalsbokslut och norrmännen tar in tre miljarder norska kronor från ägarna för att stärka sin kassa. Efter en förlust förra året på nästan 1,5  miljarder NOK.

Ryanairs VD Michael O’Leary tycker att det finns för många flygbolag. Därför pressas flygpriserna.

Lilla Germanias konkurs lär inte göra mycket åt branschens överkapacitet.