Flygplatser konkurrerar

Alla flygbolag betalar en avgift för att få flyga på en viss destination. Som exempelvis till Palmas flygplats Son Sant Juan.

Avgiften ska täcka flygplatsens kostnader för att serva flygbolagen och resenärerna. Räcka till underhåll av infrastruktur som landningsbanor och byggnader. Och ge ägarna en vinst.

En studie från förra året visar att avgiften per passagerare varierar kraftigt mellan de stora flygplatserna i Europa. Dyrast var det att landa i Storbritannien och billigast i Frankrike.

Spanien hade bland de lägsta avgifterna, men stod för den kraftigaste höjningen mellan åren 2005 till 2015. Hela 255 procent.  I studien ingick Madrid, Barcelona och Palma.

Avgiftens storlek används som ett konkurrensmedel i operatörernas kamp om flygbolagens gunst.

Tidigare subventionerade medlemsländerna i EU de inhemska flygbolagen med lägre avgifter. Bryssel ingrep och idag gynnas inget inhemskt bolag.

Världens största operatör av flygplatser är spanska Aena, som såg 245 miljoner resenärer passera sina gater förra året.

Och nu aviserar bolaget kraftigt sänkta avgifter för att stimulera nya destinationer. Till och från sina 46 flygplatser. Första året reduceras avgiften för utresande till ny destination med 75 procent.

Ekonomiskt utrymme för priskonkurrens finns. Nettovinsten för Aena förra året blev 1,164 miljoner euro.

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS