Förbered med munskydd

Munskydd mallorca

Fördelar och nackdelar med munskydd har diskuterats livligt de senaste veckorna.

Världshälsoorganisationen WHO säger först ”behövs inte” för att sen säga att de rekommenderar munskydd i vissa situationer. Regeringarna i Europas länder fattar olika beslut om användandet av munskydd.

Ska du flyga med SAS, Norwegian, Lufthansa, Finnair, Ryanair eller något annat europeiskt flygbolag är det krav på munskydd. Det gäller till och med 31 augusti efter en rekommendation från EU:s byrå för flygsäkerhet (EASA).

Skyddet ska täcka både näsa och mun. Och är obligatoriskt för alla passagerare från 6 år och uppåt. Det gäller från du går ombord och tills du lämnar planet. Flygbolaget kan vägra att låta någon gå ombord som inte har munskydd!

Kravet på munskydd fortsätter sedan på Mallorca, även efter att nödläget upphörde 21 juni.

Du ska ha skyddet när du reser med kollektivtrafiken eller går i affärer.

Dessutom överallt där någon kan komma närmare än 1,5 meter (den sociala distansen). Om du är ute och går och det är mycket folk så bör du ha munskydd. Går du på samma ställe vid en tidpunkt då det är lite folk då behövs det inte. Här får du ta ansvar.

Barer och restauranger ska se till att gästerna sitter med social distans. Då kan du äta och dricka utan bekymra dig om munskyddet!