Fördröjd dom

Bild: Ultima Hora

Iñaki Urdangarin var en duktig handbollsspelare som gifte sig med spanske kungens ena syster, prinsessan Cristina. Efter idrottsåren bildade han en icke-vinstdrivande stiftelse, El Instituo Nóos, tillsammans med sin fru och affärsvännen Diego Torres.

I egna fickor

Tanken med Nóos var att verka som en mötesplats för utvecklingsfrågor inom idrott och turism. Under årens lopp fick man generösa bidrag från regionala regeringar och stora företag som Volkswagen och banken BBVA.

Så visade det sig att pengarna inte alltid gick dit de var avsedda. Stora summor letades sig till Urdangarin och Torres privata konton.

Domen

Upptäckt och rättegång.

Framför domaren låg en diger åtalslista som omfattade misstankar om korruption, förskingring, penningtvätt, bedrägeri, trolöshet mot huvudman, förfalskning och skatteflykt.

Prinsessan kom undan med böter på 265 088 euro. Sämre gick det för affärsvännerna. Urdangarin dömdes till sex år och tre månaders fängelse och Torres till åtta år och fem månader. Dessutom fick Torres 1 723 843,10 (!) euro i böter.

I långbänk

Domarna, som föll i februari 2017, överklagades till Balearernas Högsta domstol. Under tiden är Urdangarin och Torres ute i friheten.

Drygt ett år senare sitter fem domare och funderar över överklagandet. Åklagarna driver på för att straffen ska skärpas. De vill se Urdangarin sitta 10 år bakom galler och Torres 12 år och fyra månader.

Försvararna argumenterar för ett frikännande.

Även om Balearernas Högsta domstol fastställer straffen eller skärper dem, så kan Urdangarin och Torres överklaga. Till El Tribunal Constitutional i Madrid.

En långbänk som skulle bli ännu längre.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS