Företagen och Brexit

Vi har berättat vad Brexit kan betyda för turismen på Mallorca och i Spanien. Nu är det dags att fundera över vad utträdet innebär för spanska företag som är etablerade i Storbritannien.

Banco Santander är Spaniens största bank, och väldens femte största. Verksamheten i Storbritannien omfattar cirka 25% av den totala verksamheten. Banken har 27 000 anställda och nästan 900 kontor i landet . Nu slåss Paris och Frankfurt om att bli nytt finansiellt centrum, Banco Santander hänger säkert på. Finansiella tjänster är lättrörliga liksom många av de anställda.

Telefónica har 25 miljoner kunder och 450 försäljningsställen i Storbritannien. Bolaget har varit verksamt här i 10 år. Kan troligen fortsätta verka utan större inskränkningar.

Energiföretaget Iberdrola köpte Scottish Power 2007, det då dyraste köpet i bolagets historia. Av bolagets verksamhet är 35% i Storbritannien, med 7000 anställda och 5,5 miljoner kunder. Här kan det blir känsligare med Brexit.

Ett av Spaniens största börsbolag är Ferrovial.De är verksamma inom konstruktion och skötsel av infrastukturer. Storbritannien står för 63% av deras försäljning utanför Spanien. Bolaget är delägare i de största flygplatserna Heathrow, Glasgow, Aberdeen och Southampton. Här medverkar man också i driften. Bolaget har 8 000 inhemska underleverantörer. Får troligen dra ner på verksamheten.

Inditex  har drygt 100 affärer i Storbritannien. Försäljningen består av klädesmärken Zara, Massimo Dutti med flera.  Gruppen drabbas förhållandevis lite,  eftersom de har 7000 butiker över hela världen.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS