Forskare om uthyrning

William Nilsson (v) och José Luis Groizard (h)

Privatuthyrningen av villor och lägenheter har vuxit kraftigt de senaste åren på Mallorca. Inte minst via internetbaserade hyresförmedlare som Airbnb.

Kritiska röster hävdar att branschen är osund av flera skäl – uthyrarna smiter från skatt, hyrorna för bostäder drivs upp och fastboende har svårt att hitta en lägenhet. Dessutom sägs att privatuthyrningen bidrar till att turismen på Balearerna nått sitt maximum.

Nu har professor José Luis Groizard och biträdande professorn William Nilsson – ja, han är svensk – tittat närmare på privatuthyrning av bostäder på Mallorca, Menorca och Ibiza.

Deras studie ger inget stöd för kritiken.

För det första tjänar uthyrarna inte särskilt mycket pengar. Och det beror på att beläggningen är låg, även under högsäsongen. Långa hyreskontrakt är därför en bättre affär.

För det andra är hotellens utbud av sängplatser väsentligt högre. Groizard/Nilsson uppskattar att fem gånger fler turister bor på hotell i augusti jämfört med att hyra privat.

För det tredje är privatlägenheterna i genomsnitt bara uthyrda högst 50 procent av tiden även under juli, augusti och september. Därför påverkar inte uthyrningen den generella hyresnivån för bostäder.

Och ett förbud mot uthyrning skulle drabba familjer med behov att tjäna en extra slant. Om ansvariga politiker anser att Mallorca har nog med turister, är skattevägen så mycket bättre.

Höjd miljöskatt är ett bra alternativ. Tycker professorerna.

Tipstack till Marika och Christer Nilsson! 

 

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS