Fortsatt satsning på höghastighetståg

Sedan början av 1990-talet har Spanien satsat på höghastighetståg, AVE (Alta Velocidad Española). Tekniken har importerats främst från Frankrike och Tyskland. Idag är landet bland de främsta i världen att erbjuda resenärer tågresor i en hastighet över 300 kilometer i timmen.

Regeringen kommer nu med ett nytt investeringspaket, som betyder att väsentligt fler spanska städer knyts till AVE-nätet. Uppe i norra Spanien sker utbyggnader som länkar samman Zamora, León, Palencia och Burgos, på östkusten kommer du att åka snabbt och bekvämt mellan Valencia, Castellón, Alicante och Murcia. Sevillaborna når kvickt Cádiz och havsbaden.  Omkring 1000 kilometer räls för snabbtåg ska rallarna lägga. När allt står klart är nätet hela 4000 kilometer långt.

Och prislappen imponerar – den fortsatta utbyggnaden beräknas till hela 3,5 miljarder euros. Rajoys kollegor i EU är kritiska. De menar att nuvarande AVE-nät är olönsamt.

Den kunskap som byggts upp under drygt två decennier går nu också på export: spanska företag ska svara för byggandet av den första sträckningen med höghastighetståg i Saudiarabien. Ett prestigeprojekt.  Och de förhandlar om en likartad satsning i Kalifornien.

Noteras bör att satsningen på utbyggd infrastruktur sker under ett valår.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS