Frågetecken för flyget

Flyg Mallorca

Det börjar sprida sig en osäkerhet inom turistindustrin på Mallorca. Bland hotellfolk och resebyråer.

Oron gäller de europeiska flygbolagens pressade läge.  Blir det färre avgångar till och från Son Sant Joan till sommaren?

För Norwegians del upphör Palma att vara en knutpunkt i bolagets nät av destinationer. Men man fortsätter att flyga hit.

I fjol var Norwegian elfte största bolag på flygplatsen. Bolaget är i ett utsatt läge med pengabrist.

Ryanair – största aktören på Son Sant Joan efter Lufthansa – visade röda siffror senaste kvartalet.

Och klagar på överkapacitet i branschen och stigande bränslekostnader. I sin kommentar till bokslutet pekar VD:n O’Leary ut destinationer som kan komma att överges.

Palma finns dock inte på hans lista.

Men Ryanair är känsligt för tapp i antalet resenärer. Mallorca kommer i år att möta ännu tuffare konkurrens från Turkiet, Egypten och Tunisien. Att färre väljer ön som semestermål är högst troligt.

Resekoncernen Thomas Cook skriver i sin senaste rapport att ”de behöver större finansiell flexibilitet”. På vanlig svenska betyder det att kassan måste fyllas på. För att få in mer pengar bjuder resekoncernen därför ut sitt flygbolag Thomas Cook Airlines.

Frågan blir vad en ny ägare vill göra med bolaget.

Thomas Cook Airlines har platssiffra tio när vi ser till starter och landningar på Son Sant Joan.

Nästan en tredjedel av alla resenärer som passerade gaterna på Son Sant Joan förra året flög med dessa problemtyngda bolag. Plus med lilla, redan konkursade, Germania.

Så visst fog för oro finns.