Franska bönder oroar

Franska bönder använder sina traktorer inte bara på åkrarna. De har över åren blivit kända för sina strejkmetoder, där traktorn spelar en central roll. Som förra året när man dumpade gödsel på gatorna i Marseille och i centrala Paris. I protest mot förbudet att använda kemikalier – just i gödsel. Eller 2010 när traktorerna invaderade Paris och bönderna krävde exportkrediter.

Nu är det dags igen och det har fått spanska UD att reagera. Franska bönder hindrar spanska långtradare med kött och frukt att komma in i landet. Produkter avsedda för franska konsumenter. Direkt skadegörelse på bilar och last rapporteras. Orsaken är ekonomiska bekymmer. Franska bönder kan helt enkelt inte priskonkurrera med sina spanska kollegor.

De spanska myndigheterna visar ingen förståelse och tycker att bönderna på andra sidan Pyrenéerna borde respektera EU-avtalet. Den del som handlar om fri rörlighet av varor och tjänster. Frankrike är dessutom Spaniens viktigaste exportmarknad, mer än 50 procent större än Tyskland. Förra året köpte fransmännen spanska varor och tjänster för 38 miljarder euro. Spanjorerna köpte för 31 miljarder från fransmännen.

Så gnisslet handlar om stora pengar.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS