Fräschare badorter

För två år sedan tog de styrande i Calvía kommun beslutet att förbättra badorterna Palma Novas och Magalufs sargade rykten.

Fylla, prostitution, oväsen och bråk på kvällar och nätter skulle stävjas. Fler poliser och övervakningskameror kom till, liksom nya promenadstråk och bättre gatljus.

Tydliga begränsningar för var och när man får dricka alkohol och stopp för butiksförsäljning av alkohol vid midnatt.

Hotellnäringen hakade på.

Det innebar stora investeringar för uppgradering till fyrstjärnig status eller högre och fräscha grepp som koncepthotell med sikte på åldersgruppen 18 till 30 år.

Badorterna kan nu skryta med att sex av tio hotell ståtar med fyra eller fem stjärnor.

Kommunen å sin sida fortsätter att målmedvetet förbättra kommunikationer och offentliga rum som parker och gator. Tre miljoner euro satsas de kommande två åren.

Och det är en mycket nöjd Sebastián Darder, president för Palmanova-Magaluf hotellförening, som summerar årets turistsäsong.

Hans sammanfattning är enkel och tydlig – fler turister, hotellen har förlängt sin säsong och fler har fått jobb. Dessutom mindre fylla och bråk.

Av drygt fem miljoner övernattningar i år behövde hotellen bara ”kasta ut” 156 gäster på grund av olämpligt uppträdande.

Så både kommun och turistnäring får på olika sätt betalt för ambitionen att lyfta två lätt skamfilade turistmål.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS